Erkenning van je talenten, dat heeft impact op je leven!

Je hebt je middelbare school afgerond, je bent aan je studie of opleiding begonnen, of je hebt die afgerond, je bent begonnen aan je eerste baan, je maakt je eerste carrièreswitch. Je perspectief? Tja, kijk je verder dan je werkweek, of het eerstvolgende tentamen? 

Ik hoef je er niet van te overtuigen dat je na moet denken over bepaalde doelen in je leven. Het is onmogelijk om de route uit te stippelen, maar hier en daar moet je markeringen aanbrengen. Je wordt al genoeg geleefd.


Drie dingen

 Denk eens goed na over wat je allemaal in huis hebt. Waar je echt goed in bent, waar je plezier aan beleeft, wat je voldoening schenkt. Zaken waarin jij persoonlijk een belangrijk aandeel hebt, die jij tot stand brengt. Je hebt vast een idee. Leg dat plaatje vast. Stel nuchter vast wat je kan of denkt te kunnen, of binnen afzienbare tijd denkt te kunnen. Als je jezelf niet helemaal vertrouwt is het verstandig om mensen die jou goed kennen eens te vragen of het plaatje klopt. Dat kan confronterend zijn. En verrassend. Na een aantal gesprekken stel je plaatje bij.

Impact NPV Way of Life

Daarna is het handig om eens na te gaan waar je warm voor loopt. Waarvoor kunnen mensen een beroep op je doen? Waar besteedt je graag tijd en energie aan? Het zijn activiteiten waar je echt wat voor over hebt. Bijvoorbeeld het onder de knie krijgen van een muziekinstrument. Je weet nog hoe klungelig je eerste spel op de gitaar was. En nu heeft het instrument weinig geheimen meer voor je. Zoiets. Je moet het wel menen. Je moet bereid zijn er een offer voor te brengen, je andere dingen te ontzeggen. Als je daar achter bent, heb je een belangrijk doel te pakken. Of meer dan één, dat kan ook. Ook hier geldt: check het door anderen te vragen of jouw beeld klopt.

Het derde wat van belang is, is de plek. Ieder mens gedijt in een bepaalde omgeving. Ieder mens heeft een bepaald klimaat nodig. Het is ingewikkeld om dat van te voren uit te vinden, maar als je goed oplet weet je waar je je nu al thuisvoelt. Breng je die situatie in gedachten en ga zorgvuldig na hoe het komt dat je juist daar, omringd met die mensen, op je best bent. En breng in gedachten veranderingen aan. Verdubbel bijvoorbeeld het aantal leden van het team waarin je werkt, ik noem maar wat. Voelt dat beter? Of juist niet? Of kom je er achter dat je in je eentje toch meer presteert? Kan ook natuurlijk. 

Met deze drie ingrediënten krijg je een bruikbaar beeld over je toekomstige functie. 

 

En God?

Het lijkt erop dat God niet nodig is bij deze exercitie. Dat is onzin. Hij heeft je je capaciteiten en competenties gegeven. Hij is je Schepper. Hij weet in welke aarde jij het best gedijt. En Hij is zeker betrokken bij hetgeen waar jij naar verlangt. Jouw drijfveer heeft alles te maken met je geloof. Achter je ambitie gaat heel veel schuil. Je wilt gekend, gezien en gewaardeerd worden. Ieder mens leeft op bij een compliment, bij erkenning. Daar heb je veel voor over, daar span je je voor in. Het mooie is, dat jij, voor je ook maar iets gepresteerd hebt, al geliefd bent. Jij bent Zijn geliefd kind. Hoef je niets voor te doen en niets voor te zijn. Die gedachte geeft rust en vertrouwen. En het is een enorme stimulans om er het beste van te maken. 

Mooi om te lezen over de impact die God heeft in jouw leven waardoor jij weer impact kunt hebben in het leven van een ander.

Dit artikel is geschreven door Johan Timmer van Juist Werk. Hij is coach en loopbaancoach en staat ook als docent met beide benen tussen de jongeren. Je kunt hem bereiken via Facebook

Jouw mening?

Review toevoegen

Naam
E-mailadres
Review titel
Beoordeling
Review inhoud
menu